
Thor: Ragnarok filminin spoiler içeren incelemesine hoşgeldiniz.
Thor serisinin üçüncü filmi olan Ragnarok, 27 Ekim 2017 tarihi itibariyle Türkiye’de de vizyona girmiş bulunmakta. Marvel Sinematik Evreni’nin sıkı bir takipçisi olarak ben de hiç bekletmeden sinemanın yolunu tuttum. Ragnarok, ilk fragmanıyla bile çok ilgi uyandırmış ve yılın bomba filmlerinden biri olacağının sinyallerini vermişti. Gönül rahatlığıyla diyebilirim ki Thor: Ragnarok yılın en iyi filmleri arasında yerini aldı.
Filmin başlangıcında Thor’u zincirlenmiş bir şekilde tutsak olarak görüyoruz. Burada Ragnarok’la ilgili kehanetin başladığını öğreniyor ve olayları öğrenmek için Asgard’a gidiyor. Burada Loki’yle karşılaşıyoruz. Thor’un yokluğunda Asgard’ın yönetimini ele geçirmiş durumda. Loki’nin yönetim konusundaki zayıflığı sebebiyle Asgard’ın Dokuz Diyar üzerindeki otoritesi bir hayli zayıflamış. Bu zayıflık çok daha kötü bir durumun oluşmasına sebep oluyor: Hela’nın ortaya çıkışı.
Hela, nam-ı diğer Ölüm Tanrıçası, Odin’in ilk çocuğu. Thor ve Loki’den çok önceki zamanlarda Dokuz Diyar’ı egemenlik altına almak için Odin ile beraber savaşmış ve bu uğurda onun en büyük silahı olmuş. Mjölnir’i parçaladığını görünce ne kadar güçlü olduğunu anlamış olduk. Filmin devamında bu gücün ne boyutlara ulaştığı net bir şekilde gösterildi. Aynı durum Thor içinde geçerli ama buna birazdan değineceğim.
Mjölnir’ini kaybeden Thor kendini Sakaar adlı gezegende buluyor. Sakaar, Grandmaster tarafından yönetilen, gladyatör dövüşleriyle ünlü bir gezegen. Oradaki halk tarafından yakalanan Thor, özgürlüğünü geri kazanmak için arenanın şampiyonunu yenmek zorunda, yani Hulk’u. Hulk’un bu gezegene nasıl geldiğine değinilmiyor ama 2 yıldır kontrolü Bruce’dan almış durumda. İkilinin arasında geçen sert bir mücadeleden sonra Thor, Asgard’a dönme planları yapmaya başlıyor. Bunun için de bir takım kurmanın peşinde. Takımında Hulk ve eski bir Valkyrie savaşçısı var.
Sakaar’da bunlar yaşanırken Asgard’da ise Hela kontrolü tamamen eline almış vaziyette. Asgard ordusunu kılıçtan geçirip ve kendi ordusunu yaratıyor. Fakat ona karşı olanlar Heimdall liderliğinde toplanmaya başlayıp Thor’dan gelecek bir haberi beklemeye koyuldular. Bir şekilde Sakaar’dan kurtulup evine dönen Thor ve arkadaşları, büyük bir savaşın içine düşüyor. Thor ve Hela’nın düellosunda yeni bir Thor ile karşılaştık diyebilirim. Bugüne kadar yıldırımın gücünü Mjölnir’i kullanarak gösteren Thor, yıldırımı vücudunun içinde gezdirerek bir nevi Mjölnir’e dönüştü diyebilirim. Thor, artık ‘’gerçekten’’ Şimşek Tanrısı.
Thor: Ragnarok, grafik ve kurgu olarak çok üst düzey bir yapım olmuş. Aksiyonun üst düzey olması ve Marvel evreninin karakterik özelliği olan esprili dilin yerinde kullanılması nedeniyle keyifle izlenecek bir film ortaya çıkmış. Chris Hemsworth (Thor) ve Tom Hiddleston (Loki) serinin önceki filmlerinde de oyunculuklarıyla göz dolduran isimlerdi. Bu ikiliye Avengers filmlerinden tanıdığımız Mark Ruffalo (Hulk) ve Hela karakterini canlandıran usta oyuncu Cate Blanchett’in eşlik etmesi keyfi iki katına çıkarmış. Özellikle Cate’in ve Chris’in oyunculuğu bir adım öndeydi. Özellikle aksiyon ve fantastik filmleri sevenler bu filmi de mutlaka izlemeliler.